İmar Barışı Süreci Hakkında

İmar Barışı Süreci

İmar barışı; İmara, ruhsata veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması işlemidir. Yani yasalara aykırı mevcut yapıların yasal hale getirme sürecidir diyebiliriz. 31.12.2017 tarihinden önce yapılan yasalara aykırı yapılar imar barışı kapsamına girmektedir. Boğaziçi Sahil Şeridi ve öngörünüm bölgesi ile İstanbul Tarihi Yarımadanın Sultanahmet ve Süleymaniye çevresi ve Gelibolu Tarihi Alan’da belirlenen yerler ile başkasına ait taşınmazlar üzerinde yapılan yapılar ve hazineye ait olup sosyal donatı için tahsisli arazi üzerindeki yapılar imar barışı kapsamı dışında tutulmaktadır.

İmar barışı başvuruları, 15.06.2019 tarihine kadar, e-devlet üzerinden veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendireceği kuruluşlara yapılmaktadır. İlgili başvuru tamamlanıp 30.06.2019 tarihine kadar Yapı Kayıt Belgesi bedeli belirtilen hesaba yatırılacaktır. Alınan Yapı Kayıt Belgesi yapının tekrar inşasına kadar geçerli olacaktır. Yapının yeniden yapılması durumunda mevcut imar hakları esas alınacaktır.

Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra mülk sahipleri dilerse iskan olmaksızın kat mülkiyeti başvurusunda bulunabilecekler. Kat mülkiyeti başvurusunda; maliklerin tümünün muvafakat etmeleri, yer tespit tutanağı ve mimari projelerin hazırlanıp ilgili birimlerde kontrollerinin yaptırılması, ilgili belediyeden terki yoktur yazısının alınması (yola, parka vb. terk var ise ilgili terk işleminin yaptırılması) harç miktarının ödenmesi ve tapu müdürlüklerine kat mülkiyetlerinin tescillerinin yapılması gerekmektedir.

İmar Barışı Hizmeti almak için tıklayınız.

İmar Sorgulamanızı yapmak için https://imarsorgula.com/

İmar barışının mülk sahiplerine faydaları;

-İmar Barışından faydalanan ve yapı kayıt belgesi alan yapılara elektrik, su ve doğal gaz bağlanabilecektir.
– İmar Kanununa göre alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecektir. Ayrıca Yapı Kayıt Belgesi alan yapılar yasal hale geldiğinden dolayı binanın ömrü boyunca imara aykırılıktan dolayı ilgili belediyece verilen para cezası, yıkım vb. işlemlere maruz kalmayacak.
– Yapı kayıt sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebileceklerdir.

İmar Barışı Süreci Hakkında” üzerine 13 yorum

  • Merhaba,
    İmar barışı için başvurularda bir danışman olmadan başvuru işlemi gerçekleştirildiğinde büyük hatalara ve hak kayıplarına yol açıldığı ile ilgili haberler duyuyoruz. Gerçekten bir danışman olmadan sade vatandaşın tek başına bu işi yanlışsız yapabilmesi mümkün müdür? Bizlere bu konuda belediyeler ne kadar yardımcı olmaktadır?

    • Merhaba,
      İmar barışı iki aşamadan oluşuyor diyebiliriz. 1. aşama başvuru, hesaplanan harcın ödenmesi ve Yapı Kayıt Belgesinin alınması. 2. aşama ise alınan Yapı Kayıt Belgesine istinaden Kat Mülkiyetli tapunun alınması işlemdir. İlk aşamada danışmanlık alabileceğiniz en önemli konular; yapının alanı ile yapının sınıfıdır. Eğer ki bu bilgilerden eminseniz danışman olmadan işlemleri gerçekleştirebilir ve Yapı Kayıt Belgenizi alabilirsiniz. 2. aşamada ise özellikle bir mimarın imzası olan röleve projesi (yapının mevcut durumu) hizmetini kesin almanız gerekmektedir. Diğer kısımları kendiniz yapabilirsiniz (LİHKAB veya harita bürolarında harç ödemeleri çıkacaktır) tabi ama zaman ayırmanız gereklidir. Belediyelerin ise bu konularda yardımcı olma gibi bir yükümlülükleri yoktur.

  • Merhaba,
    Ümraniye Hekimbaşında tapusuz iki katlı altında dükkan olan bir evimiz var. Daha önce arsa tapuları dağıtılırken tapumuzu aldık ancak bahçe tapusu olarak verildi tapular. Evin ve dükkanın hala tapusu yok. Bu durumda hem ev hem de dükkan için 2 ayrı başvuru yapıp ev ve dükkan için ayrı tapu mu alınmalı, yoksa tek bir tapu yeterli olacak mıdır?

    • Merhaba,
      Başvuru sürecini “Yapının Tamamının Kullanım Amacı” bölümünde “karma (konut+ticaret)” sekmesini seçerek tek başvuruda tamamlayabilirsiniz. Başvuru detayında 2 ayrı bağımsız bölümün olduğunu ve alanlarını ayrı ayrı doğru belirterek başvurunuzu gerçekleştirmelisiniz.

  • Merhaba imar barışı için başvurumu yaptım. Ücreti daha yatırmadım. iptal etmek istiyorum bir cezası var mı acaba

  • Merhaba,
    Bizim bir binamız var hepsi imar barışına muhatap olarak gözükmektedir. İmar barışı başvurusunu yaptık ücretini ödedik. Fakat ciddi bir rakam ortaya çıktı. Şimdi daireleri tek tek satmayı düşünüyoruz. Ama mümkünse birkaç sorum olacak cevaplamak isterseniz;
    -Yapı kayıt belgesi ile alacak olan kişi bankadan kredi çıkarabilir mi?
    -Eğer kredi çıkmaz ise biz sadece satacağımız dairenin tapu işlemlerini yapıp sadece bir daireye tapu çıkarabilir miyiz? Böylelikle sattığımız daire ile geri kalan masrafları ve ykb için aldığımız krediyi ödemek istiyoruz mümkün müdür?

    • Merhaba,
      -Yapı kayıt belgesi bulunduğu için bankalardan kredi çekebilir (banka değerleme şartnamesine göre bazı bankalar kredi vermeyebilir, başvuru öncesi görüşmesinde fayda var).
      -Kat mülkiyetli tapunuzu tüm binanın muvafakatname vermesi ile tek daire için alabilirsiniz. Kat mülkiyetli tapuya geçmek için şu an belirli bir süre yok. Diğer daireleriniz için dilediğiniz zaman kat mülkiyetine geçirebilirsiniz.

  • Bizim tapusuz bir arazide 3 katlı evimiz var. Kardeşlerim de var ben tek başıma imar barışına başvuru yapabilir miyim?

    • Yapınızın bulunduğu hazine arazisi sosyal donatı için tahsisli değil ise başvuru yapabilirsiniz.

  • Merhaba yapi ruhsat belgesini aldik.bu durumda dogalgaz vs alabiliyoruz.satis da yapabiliyoryz degil mi.peki 2.asamaya gecmek mecburi mi.ve ikinci asamayi gerceklestirmek zor mu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir